'Het laatste nieuws uit Haalderen'

''Kringbladen Historische Kring gaan digitaal!''

December 21, 2019

Op woensdagmiddag 27 november jl. is dit met een feestelijk tintje realiteit geworden. Een samenwerking van de Historische Kring Bemmel, Haalderen en Ressen, Bibliotheek Rozet en Erfgoed Gelderland heeft geleid tot de digitalisering van alle Kringbladen tot en met 2016. Het is de bedoeling dat er ieder jaar een jaargang bij komt.

 

Wilt u iets zien van de presentatie? Kijk dan naar het filmpje.  https://youtu.be/AoAY_WmdQO8

 

Het was een bijzonder gezellige, informatieve middag. Na een welkomstwoord door gastvrouw Magda Steegh, programmamanager van de Openbare bibliotheek Gelderland Zuid, voerden 2 acteurs een act op van een minuut of twintig waarin zij op zeer onderhoudende en boeiende wijze Betuwse historische feiten, vanaf het ontstaan tot nu, verbeeldden. Daarna sprak voorzitter Gijs Bouwman en namens Rozet Margriet van Leeuwen. De wethouder van Cultuur Theo Jansen heeft in een paar woorden het belang van het behoud en het vergroten van de toegankelijkheid van het Cultureel Erfgoed benadrukt. Met het aansteken van een kaars heeft hij symbolisch het Erfgoed duurzaam in het licht gezet.

Het laatste optreden die middag is verzorgd door geschiedenisdocente Chantal Kleve, die eerder die middag al met een bos bloemen in het zonnetje was gezet vanwege het bereiken van de finale van de verkiezing ‘Beste Geschiedenisleraar van Nederland’. Drie van haar leerlingen van het Over Betuwe College kregen de opdracht om online historische informatie over de huidige locatie van hun school, De Essenpas, op te zoeken. Op een groot scherm was dat voor alle aanwezigen goed te volgen. Via de website van Rozet en de informatie uit het kringblad die ze daar aantroffen, ging dat razendsnel. Chantal heeft ideeën om dit te gaan gebruiken in haar lessen. Terloops kon iedereen meemaken dat het bouwen van een goede zoekterm nog niet zo makkelijk is.

De geschiedenis van Bemmel en de kernen daaromheen is hiermee makkelijk toegankelijk geworden.

 

Link naar de kringbladen op de site van de HKB

https://historischekringbemmel.nl/inleiding/kringbladen/

''Omgevingsvisie voor Haalderen en Lingewaard''

October 24, 2019

Op woensdag 6 november zal het bureau Overmorgen in samenwerking met de Gemeente Lingewaard een avond organiseren om als Haalderse inwoners input te leveren voor de omgevingsvisie (start om: 20.00 uur). De volgende thema's zullen besproken worden:
 

  • Rivierenlandschap als basis;

  • Ontwikkeling A15 zone & bereikbaarheid van/uit Lingewaard naar omliggende gemeenten en voorzieningen;

  • Versterking & Leefbaarheid kernen; ontwikkeling & behoud, relatie met dorpsplannen;

  • Park Lingezegen; behouden voor natuur, recreatie & toerisme en ontsluiting naar de kernen;

  • Next garden; kans voor kennis, innovatie en stimuleren van duurzame en circulaire economie.

  • Kaart van Haalderen

''Lingewaard doet start eind september!''

August 02, 2019

''Lingewaard doet start eind september!''Eind september zal 'Lingewaard doet' van start gaan in Bemmel en Haalderen. Inwoners kunnen initiatieven aanmelden op de website om de leefbaarheid in het dorp te verbeteren. Elk huishouden krijgt eind september een cheque ter waarde van 10 euro in de brievenbus. Deze kunnen zij verzilveren en schenken aan de initiatieven die zij een warm hart toedragen. Zo is er vorig jaar in Hulhuizen een ooievaarsnest geplaatst en heeft het zwembad Walburgen er watertoestellen bijgekregen. Dus bedenk tijdens de vakantieperiode een goed idee om Haalderen leefbaarder of mooier te maken!

Please reload

Deze site is voor het laatst geüpdatet op: 22-12-2019